Meinasin ajaa oikein kunnolla metsään, kun tutkin yhtä potentiaalista yritystä ostomielessä.

HBR guide to buying a small business
HBR guide to buying a small business

Olen lukenut kirjaa HBR Guide to Buying a Small Business ja siellä on selostettu koko ostoprosessi ja arvonmääritys melko hyvin. Luulin olevani turvallisilla vesillä.

J72 20 prossaa ML 30 OPEa

Nyt kuitenkin huomasin erittäin vaarallisen virheen tausta-aineistossani ja omassa ajattelussani. Ongelma on se, että yritysostoihin liittyvä kirjallisuus ja oppaat on kirjoitettu pitäen mielessä melko suuria yritysostoja, onko näin? Tausta-ajatus on ehkä miljoonien eurojen kaupoissa. Ja tämä jättää oppeihin hyvin vaarallisia sudenkuoppia, joista nyt löysin yhden. Montakohan on vielä tajuamatta?

Yrityksen arvonmääritykseni perustuu pitkälti liikevoittoon, tulevaan oletettuun liikevoittoon uusilla omistajilla ja uudella toimarilla, joka olisin minä. Katson siis yrityksen liikevoiton Finderista ja tarkistan mitä myyjä toimittaa tilinpäätöstä ja tasetta ja kirjanpitoa.

Lasken melko pienen yrityksen mahdollista ostohintaa. Yrityksessä on noin 10 – 20 työntekijää ja liikevaihto siinä 1-2 miljoonaa euroa. Nämä luvut ovat jo tavalliselle kuluttajalle suuria, mielestäni miljoona on iso raha. Jo 24€ Lidlin kassalla on iso raha. Ostan parmesaanin K-Marketista ja siellä 6€ on iso raha. Hyvää tosin. Tämä johtuu siitä, että tavallinen tallaaja harvoin törmää kovin isoihin ostoihin tai rahoihin, koska hän pyörittää omia rahojaan, jotka on tiristetty tilille kaikkien vero- ja sivukuluruuvien jälkeen. Yrityksissä pyörii aivan luonnollisesti merkittävästi isommat summat, koska ne ovat rahaa ennen sivukulu ja veroruuveja. Tämän tajuaa vasta jos pyörittää pikkuputiikkia.

Nyt meinasin tehdä hyvin vaarallisen virheen, koska yritysostokirjallisuus vie harhaan, koska se käsittelee minun kannaltani suurehkoja yrityksiä. Jopa rakas HBR Guideni käsittelee hieman isompia yrityksiä. Kirjan ohje on, että pitää ostaa firma, jonka liikevaihto on noin 4 – 13 M€ ja liikevoitto 500 000€ – 2 M€. Itse tähtään nyt niin vakaaseen ja laumasuojaiseen ostokseen (lue iso), kuin keräämäni omapääomaehtoinen (OPE) sijoitus mahdollistaa. OPEa pitää olla noin 20-30%.

Pienessä yrityksessä, jossa on vaikkapa pari kolme osakasta, osakkaat saattavat maksaa itselleen hyvin pientä palkkaa ja nostavat tehollisen palkkansa osinkoina. Hyvä näin, mutta mitä se aiheuttaa yrityksen arvonmääritykselle? Miksi olin jo melkein tarjoamassa yrityksestä aivan liikaa, samalla kuvitellen, että rahoituslaskelmani kestäisi tuon ostohinnan? Alla kuva liikevoitosta, korjattu ja ei korjattu esimerkki-data.

Kun katson Finderin antamaa liikevoittoriviä, se kertoo tilanteesta yrityksessä, jossa 2-3 tärkeintä työntekijää ovat tehneet töitä parilla tonnilla kuussa! Koska osinkorivi tulee vasta liikevoiton jälkeen.

Jos itse ostan yrityksen, on selvää, että jatkavat muutama työntekijä eivät tee töitä kahdella tonnilla, eikä minullakaan ole varaa asua lämmitetyssä asunnossa ja lyhentää yrittäjälainaa parin tonnin palkalla. Todelliset palkkakulut tulevat nousemaan! Samaan aikaan yrityksen osinko menee niiden lainojen maksuun, jolla yritys ostetaan. Ja hirvittävällä tavalla rahoituslaskelmassani olin olettanut, että liikevoittorivi pitää paikkansa myös tulevaisuudessa! Onhan liikevoittorivi todellinen, mutta ei se ole tuossa muodossa käytettävissä enää yrityksen oston jälkeen lainojen maksuun!

Huh! Kun vanhoihin liikevoittoihin tekee korjauksen, eli lisää kuluiksi ennen liikevoittoa osakkaiden reaalipalkkojen tarvitseman palkkasumman, romahtaa tuo aiemmin hyvältä näyttänyt liikevoitto satoja tuhansia vuodessa! Ero yrityksen ostohinnassa korjatun ja korvaamattoman liikevoiton perusteella on kolmosen kertoimella laskettuna 375 000€ … 500 000€.

Tämä on hurjaa kyytiä! Olin siis ostamassa yritystä täysin ylihintaan ja samalla rahoituslaskelmassani oli täysin epärealistinen liikevoittorivi, jolla tämä ostos olisi mukamas maksettu!

Olin jo katsonut firmaa läpi sekä tilintarkastajan että kahden mahdollisen sijoittajan kanssa. Huomasin virheeni riittävällä vakavuudella vasta kun laskin yritystä läpi ns. vanhan jäärän kanssa, eli hyvin kokeneen rautakauppiaan kanssa. Huh, hanki siis oma paha-poliisi, kun lasket firmoja läpi. Mikään määrä inhorealismia ja kyynisyyttä ei riitä näissä asioissa!

Alla ei-korjattu rahoituslaskelma ja rahoituksen ei-osakaspalkkakorjattu kassavirtalaskelma

Alla osakaspalkkakorjattu rahoituslaskelma ja kassavirtalaskelma

Pahin tilanne olisi siis ollut se, että olisin ostanut firman ei-korjatulla liikevoittorivillä arvioiden ja sitten olisin tajunnut vuoden kuluttua, että hemmetti, tätä firmaahan on pakko ajaa palkkakorjatulla liikevoittorivillä! Velkavankeus! Häpeä! Köyhyys!

Katsotaanpa miltä se näyttäisi, eli ei-korjattu ostohinta ja sitten realitodellisuus, kuten se näyttäytyis vuonna 2021 ja siitä eteenpäin.

Eli nyt olisi tullut turpiin ihan kunnolla! Vuodessa konkurssissa vain sen takia, että en tajunnut katsoa ja tulkita minulle toimitettua kirjanpitoaineistoa oikein. En tajunnut mitä näin, hurjaa settiä. Huh. (Siis onneksi lopulta tajusin, mutta pelottavaahan tämä on, mitä muuta en tajua? Pitänee kysyä tyttöystävältä, uskon joitain ideoita löytyvän.)

Miten sitten eteenpäin? Tuleeko yrityksen myyjä ymmärtämään tätä logiikkaa? Myyjähän katsoo todennäköisesti liikevoittoriviä ja bemarinsa tuplaputkia. Mikä nautinto onkaan painaa kaasu pohjaan motarin rampilla, kun syysaurinko paistaa silmiin! Ja miksei paistaisi, myyvät osakkaat ovat vuosikausia nostaneet firmasta hyvää kokonaispalkkasummaa palkan ja osingon muodossa. Mahtaako olla mahdollista selittää heille, miten erilainen tilanne on uusilla omistajilla? Osakkeiden siirto muuttaa koko logiikan.

Tämä seikka korostuu kohtuu pienissä yrityksissä, joissa muutaman hengen palkkasumma on merkittävä summa kokonaisuuteen nähden. Varo siis oppaiden neuvoja, koska tällainen seikka ei näy missään, jos yritys on isompi. Silloin muutama satatonnia ei heilauta koko rahoituslaskelmaa nurinpäin!

älä luota onneen lain

Kevätjää on heikoin, se siroutuu!

Laurisi.

Jaa Jukola7:aa myös kavereille