Kas vain, maapallo pääsi taas kerran yllättämään. Olen löytänyt itseni hieman hassusta paikasta työmarkkinoilla. Kun lähdin yrittäjäksi vuonna 2014, erkauduin konsernioravan perusurasta. Tuliko minusta jopa hieman epäilyttävä hahmo rekrytoijalle?

Kun ensimmäinen yritykseni on nyt noin 7 vuotta vanha, on aika etsiä uusia seikkailuja.

Tähän mennessä on tapahtunut seuraavaa.

Perustin konsultointiputiikin ja se kasvoi lineaarisesti ihan kivasti, kunnes se kosahti kerralla ja napsahti alas. Tässä maapallo auttoi horjauttamalla elämän perustuksia ihan huolella. Jäin kuitenkin henkiin.

Kehitin oman tuotteen ja vein sen jakelukanaviin ja myin tuotteen itse lvi-liikkeille. Tällainen peli ei kuitenkaan ole kannattavaa, vaan aivan liian pientä puuhastelua, vaikkakin opettavaista. Tosin, kuka haluaa tälläisiä kouluja käydä? Muista, ei koskaan enää startup sekoiluja!

Vaan entäpä nyt?

Nyt maapallo näyttää ohjaavan kulkuani hyvin selkeästi ja vakaalla kädellä.

Optio1: Nöyrästi takaisin perusmekaniikkasuunnittelijan hommiin. Meksun  hommat ovat omasta mielestäni (!) täysin kiistaton ammattini, johon minulla on 14 vuotta kokemusta ja kaksi soveltuvaa tutkintoa. Hieman yllättäen tämä ei ole mikään vaihtoehto, joka universumille sopisi ja maapallolle erityisesti.

Rekrytoivat hahmot eivät näemmä usko, että tekisin enää näitä hommia. Aivan systemaattisesti en saa näitä perusmeksun paikkoja. Hassua kuin heinänteko huhtikuussa. He eivät usko, oi uskonne vähyyttä! Itse koen, että tekisin aivan mielelläni peruspuuhaa. Solidworksista minulla on kokemusta 7 vuotta ja muutenkin olen tehnyt koko työurani tuotekehityksen parissa. Lisäksi osaa sujuvasti Adobe CC paketin aina vektorista videoon ja takaisin bitmappiin. Oi te heikkouskoiset!

Vaan koska olen pyörittänyt pikkuputiikkia, niin tuo tj rivi CV:ssä puhkoo kumit ja päästää ilmat pihalle renkaista. Pyörä jää jumiin ja menee taluttamiseksi. Lisäksi, repertuaarini on niin laaja, että epäilen että pitävät outona, jos eivät nyt aivan hulluna. Itsekin ihmettelen tätä touhua välillä…

Optio2: Managerin paikoille ja palkoillle. Tämä näyttää mahdolliselta, mutta vaatii toimialaosaamista. Specifiä sellaista, kas siinäpä pulma. Urapolkuhan on sen kaltainen, että ensin mennään sisäänheittohommiin (vaikka meksuksi) johonkin firmaa ja tietylle alalle. Sitten siinä kasvetaan korkoa ja opitaan alan metkut ja mutkat. Uurapolun sisällä hiljalleen noustaan konsernitikkaita manageriksi. Olet Off-fit moneen paikkaan, jos ei ole toimiala osaamista. Näinkö on asia?

Optio3: Sales Manager. Tämä näyttää mahdolliselta, näissä paikoissa osaamiseni ja täysin kiistaton vaikkakin pieni myynnin track-record kääntyy eduksi. Olenhan tehnyt miniputiikin myyntiä 7 vuotta. Sen arvon näkevät ne, jotka ovat itsekin tehneet kylmäsoittoja ja hinnoittelua sekä hankkineet asiakkaita nollista. Itse palkkaisin tällaisen kaverin myyjäksi provikalla milloin vain. Vääntöä ja sitkeyttä löytyy kuin brigsetstrattonissa vaikka ylitalvista ja vetistä bensaa olisi tankissa.

Optio4: Yritysosto. Hieman yllättäen mielestäni melko rohkea idea yritysostosta näyttäytyy nyt kaikkein todennäköisimpänä vaihtoehtona, vaikka se tilastotieteellisesti on hyvin harvinainen vaihtoehto. Mutta näyttää siltä, että universumi ja maapallo eritoten ohjaa minua hyvin voimakkaasti juuri tähän suuntaan. Tässä vaihtoehdossa puuhasteluni pikkuputiikin toimarina kääntyy taas eduksi. Koska olen touhunnut toimarina monelaista erilaista, uskallan ajatella, että osaisin vetää ihan oikeaa putiikkia. Jos uskaltaa soittaa myyntisoittoja, puskea liidit Pipedriveen ja sopia asiakastapaamiset, niin vaikein on takana. Jos homman saa myytyä, niin ei se kertaakaan ole vielä jäänyt tekemättä.

J7-3 sukopolvenvaihdos
J7-3 sukopolvenvaihdos yrityskauppa

Jään mielenkiinnolla odottamaan, mihin maapallon lempeällä kädellä minut ohjaa. Olen päätynyt siihen, että vapaa tahto on harhaa. Emme itse päätä yhtään mitään elämässämme, vaikka niin koemme. Toki teemme asioita ja piiperrämme menemään, kuka nyt mitenkin touhukkaana sitten. Mutta maapallo päättää, minä en.

Laurisi.

Jaa Jukola7:aa myös kavereille