Etsintäalue SearchScope ETA YYA 4
Etsintäalue SearchScope ETA YYA

Kun etsintäkriteerit täyttävä yritys on löytynyt, suoritamme yrityksen oston seuraavasti.

Miten yritysosto rakennetaan?

Perustamme uuden yrityksen, joka on sijoitusyhtiö, Jalostin7 Oy. Sen omistus jakautuu niin, että Jalostin7 etsijätiimi saa 40% osakkeista (palkka tehdystä etsintätyöstä ja koko kuvion järjestämisestä). 60% osakkeista menee yksityissijoittajille. Näin kaikilla osapuolilla on riittävä kannustin kehittää yritystä sijoittajien exittiin asti, joka on kohdassa 5 vuotta.

Mihin sijoitusyhtiötä tarvitaan? Sijoitusyhtiö on instrumentti, jolla on riittävä oman pääoman ehtoinen rahoitus, jotta se saa pankkilainan yritysostoon. Sijoitusyhtiö on myös väline, jolla jaetaan osuudet osakkeista. Jalostin7:n malli on hyvin suoraviivainen ja selkeä verrattuna pankkiiriliikkeiden malleihin. Meiltä myös puuttuvat korkeat yleiskulut, kuten parkkipaikka Pohjois-Esplanadilla ja Audi R8. Jalostin7 kulkee bussilla, vaihtaa siitä metroon ja syö eväänsä puiston penkillä. Olemme hyvin tuottava tehokas toimija, joka menee itse kiekon perässä kulmiin ja hoitaa haastavatkin tilanteet. Sijoittajien tuotto muodostuu korkeaksi, kun turhia yleiskuluja ei ole.

Konsepti J7-1: Yksityissijoittajat + Ajoitettu maksu myyjälle + Pankkilaina

Yritysostomalli J7-1 Sukupolvenvaihdos
Yritysostomalli J7-1 Sukupolvenvaihdos

Kymmenen yksityissijoittajaa tuo OPE pääoman. Pankkilaina on 7 vuotta ja myyjälle maksetaan heti 70% kauppahinnasta ja loput 30% ajoitetaan seuraaville kolmelle vuodelle. Pankkilainan panttina on ostettava yritys. Sijoittajat saavat tuottonsa viiden vuoden kuluttua, kun yritys myydään tai sen lainat järjestellään uudelleen. Yrityksen arvonnousu perustuu Jalostin7-Kehitysohjelmaan, joka on kolmivuotinen.

Konsepti J7-2: Yksityissijoittajat + Myyjän laina 3v + Pankkilaina 7v

Yritysostomalli J7-2 Sukupolvenvaihdos
Yritysostomalli J7-2 Sukupolvenvaihdos

Kymmenen yksityissijoittajaa tuo OPE pääoman. Myyjä antaa ensin Jalostin7:lle 3 vuoden lainan, joka on 30% kauppahinnasta. Pankkilaina on 7 vuotta ja myyjälle maksetaan kaupantekopäivänä 100% kauppahinnasta. Pankkilainan panttina on ostettava yritys. Sijoittajat saavat tuottonsa viiden vuoden kuluttua, kun yritys myydään tai sen lainat järjestellään uudelleen. Yrityksen arvonnousu perustuu Jalostin7-Kehitysohjelmaan, joka on kolmivuotinen.

Pankkilaina 7 vuotta Finnish Search ETA
Pankkilaina 7 vuotta Finnish Search ETA

Myyjällä tulee olla kyky antaa laina Jalostin7:lle ennen kuin hän saa maksun yrityksestä.

Tässä mallissa ostajan suoja tulee rakentaa niin, että myyjän lainan takaisinmaksu riippuu Ostettavan Yrityksen tuloksesta seuraavan kolmen vuoden aikana.

Millainen yritys on sopiva?

Liian pienet yritykset eivät ole aina kovin tuottavia ja toiminta on vaikeaa suhteessa resursseihin. Skandinaviassa henkilöstön sivukulut myös korostuvat. Pienessä yrityksessä on myös korkea henkilöriski, jos yrittäjä-omistaja vaikkapa sairastuu, on yhtiö vaarassa mennä konkurssiin. Pienessä yrityksessä ei ole riittävästi johdettavaa, ja yrityksen etsijä ostaisi vain työpaikan. Yritys voi olla myös liian henkilöitynyt omistaja-yrittäjään ja siten vaikeasti vaihdettavissa uusiin käsiin. Riskit sijoittajalle ovat suuremmat pienessä yrityksessä.

Liian iso yritys taas ei ole välttämättä etsijän ajettavissa ja kerätty oma pääoma ei riitä. Lisäksi isojen yritysten kauppoja tekevät ammattisijoittajat ja pankkiiriliikkeet. Se on ”Audi R8 ja parkkipaikka Etelä-Esplanadilla”-touhua.

Sopivan kokoinen yritys on sellainen, että siinä on jo jotakin johdettavaa. Se on myös siirrettävissä uudelle vetäjälle, koska se ei ole liian henkilöitynyt omistaja-yrittäjään. Yhtiön myynnin tekee vaikkapa myyntipäällikkö, eikä vain toimitusjohtaja. Hieman isommassa yrityksessä riskit sijoittajille ja pankille ovat pienemmät kuin aivan matalimmassa päässä. Yritys on sen verran iso, että sillä on laumasuojaa maapallon tuottamia kolhuja vastaan.

Jalostin7 maali

Etsintäalue SearchScope ETA YYA 4
Etsintäalue SearchScope ETA YYA Jalostin7

Ostohinta 0.5-3.8M€, tavoite 2 M€

Liikevaihto 1-8M€, tavoite 5 M€

Käyttökate eli Ebitda on 5 vuoden keskiarvolla 8-20% liikevaihdosta eli 0.16-1.3 M€, tavoite 0.6 M€

Jaa Jukola7:aa myös kavereille