Yrittäjyys ei kiinnosta Skandinaviassa – Jalostin7 on ratkaisu

Etsin ja löysin OECD tilaston, jossa oli tutkittu ihmisten kiinnostusta aloittaa oma yritys sen sijaan, että he ovat töissä muilla.

“Percentage of women and of men declaring that they would rather take a risk and start a new business than work for someone else.”

Linkit lähteisiin kootusti tekstin lopussa tai kommenteissa.

https://stats.oecd.org/index.aspx?queryid=70778#
Maa Mies Nainen
Sweden 31.1 17.2
Finland 35.7 16.9
Denmark 36.1 21.6

Skandinaavit eivät halua yrittäjiksi ja erityisesti skandinaiset eivät halua juuri lainkaan yrittäjiksi. Skandit haluavat olla työntekijöitä, eivät yrittäjiä. Ja hyvä niin, työntekijän asema on turvallinen.

Keski-Euroopassa yrittäjyys kiinnostaa 10 prosenttiyksikköä enemmän, tosin naisia se kiinnostaa puolta vähemmän kuin miehiä. Intiassa yrittäjyys alkaa kiinnostaa jo naisiakin liki yhtä lailla kuin miehiä.

Germany 41.9 22.7
Austria 39.0 23.7
India 50.9 42.2

Irlannissa, Kanadassa ja Kiinassa ihmiset näkevät yrittämisen varsin houkuttelevana vaihtoehtona. Haluaisin oppia lisää siitä, mitkä tekijät vaikuttavat yleiseen yrittäjyyskiinnostukseen. Mitä kiinalaiset naiset voisivat opettaa skandinaavisille kanssasiskoilleen yrittäjyydestä? Onko kyseessä suhtautuminen maailmaan paikkana, jossa on mahdollisuuksia? Onko kyse siitä, että kommunistinen usko auttaa näkemään ihmisen itsensä kykenevänä toimijana hieman vaarallisessakin maailmassa, jossa on riskejä?

Ireland 59.5 42.7
Canada 61.1 56.7
China (People’s Republic of) 61.5 53.9

Mitä tarkoittaa yrittäjyys (entrepreneurship) ? Mitä tarkoittaa tämä asia, jota skandinaiset eivät missään nimessä halua toteuttaa, mutta joka on kommunistisessa Kiinassa ja Kanadassa on houkutteleva asia? Mistä on kyse?

https://hbr.org/2013/01/what-is-entrepreneurship

entrepreneurship is the pursuit of opportunity beyond resources controlled.

Resurssit. Kontrolli. Mahdollisuus. Skandit eivät halua pyrkiä toteuttamaan mahdollisuutta, joka ei ole sen hetkisten resurssien varassa mahdollista. Ja tämä toki toteutuu. Suomessa väkiluku madaltuu, joka on toki #gretanizer mielessä loistavaa linkolalaisuutta. Emmekö myöskään ole kovin innokkaita näkemään mahdollisuuksia, varsinkaan sellaisia, jotka ovat epävarmoja?

Entäpä muualla?

Indonesia, Chile ja USA huitelevat omilla prosenttiluvuillaan.

United States 70.2 57.3
Chile 75.1 70.8
Indonesia 86.1 77.2

Mikä olisi skandinaavin vastaus, jos hän toimisi eri ympäristössä, vaikkapa Chilessä ja Indonesiassa? Olisiko kiinnostus yrittäjyyteen edelleen hyvin pientä?

Mitä tästä voi yrittää ymmärtää? Ainakin sen, että skandinaavinen demokratia on hyvin poikkeuksellinen järjestelmä jäsentää elämää maapallolla. Toki se on myös poikkeuksellinen ympäristö oleilla. En tarkoita havumetsiä, niitä on Kanadassakin. Tulkinnassa on muna ja kana ongelma. Onko kyseessä realistinen tilannekuva? Se, että skandinaavisessa demokratiassa ei kerta kaikkiaan kannata olla yrittäjä? Jos haluaa elää mukavaa (mysigt) elämää. Onko skandijärjestelmä rakennettu niin, että yrittäjän asema on sikäli tukala, että sitä tulee välttää kuin koronavirusta konsanaan? Mikä on todellinen tilannekuva?

Lyhyellä otannalla (7 vuotta yrittäjänä) voin omakohtaisesti sanoa, että yrittäjyyttä kannattaa välttää kuin paiseruttoa. Yrittäjän asema on surkea ja vaarallinen. Erityisen vaarallista on ajautua yksinyrittäjäksi, virhetila johon itsekin vahingossa ajauduin. Skandinaavinen järjestelmä on sen kaltainen, että työntekijän asema on hyvä ja turvattu. Valtion ja suuryritysten edut ovat turvattu. Valtio voi tarvittaessa asevoimin kerätä verot kansalaisilta. Valtion ollessa kyseessä asiakas ostaa aina, valtion ei tarvitse myydä eikä markkinoida itseään. Lisäksi sillä on väkivaltamonopoli suvereenilla alueellaan.

Tilastoista näkee, että juuri Skandinaviassa erot sukupuolten välillä ovat erityisen suuret yrittäjyysasenteissa. Skandinaviassa, missä koulutus on rahoitettu yleisistä verorahoista ja missä on vapaa valintaoikeus koulutuksen suhteen, sukupuolesta riippumatta. Näin on, tarkoittaako se sitten jotakin, en tiedä.

https://hbr.org/2013/01/what-is-entrepreneurship

Jalostin7 ratkaisee ongelman

Jalostin7 idea näyttää tilastojen valossa entistä paremmalta. Näyttäisi olevan ihmiselle mahdollista alkaa siksi toimijaksi, joka ostaa suurilta ikäluokilta jääviä parhaita yrityksiä. Yrityksen ostamisen jälkeen Jalostin7 etsii ja palkkaa yrityksiin skandinaaviset työntekijäjohtajat turvallisiin työsuhteisiin. Näin kaikki ovat tyytyväisiä.

Jalostin7 ostaa jatkaa ja jalostaa yrityksiä
Jalostin7 ostaa jatkaa ja jalostaa yrityksiä

Lähde mukaan sijoittajana tai myy yrityksesi Jalostimelle!

OTA YHTEYTTÄ 🙂
Jaa Jukola7:aa myös kavereille